Hem

Vänner på nätet


Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

Söksida

Sök


Före stormen/Det nya landet

Sverige 2000, Regi: Reza Parsa (New Star Entertainment) resp. Geri Hansteen Jorgensen (Pan Vision)

Invandringen - välsignelse och...?

Två svenska filmer från 2000. Båda omtalade dramer från 1990- och det tidiga 2000-talets nya svenska filmvåg. Båda är underhållande och tar upp samhällskritiska ämnen.

De handlar om vårt moderna samhälle då ursprungssvenskar bygger landet tillsammans med nysvenskarna, dvs invandrare från olika bakgrunder. Filmerna handlar om kontrasten mellan det gamla och det nya, mellan det blågula och det mångfärgade. De tar upp ämnen som solidaritet och gemenskap men också isolering och utanförskap. Både "Före stormen" och "Det nya landet" låter oss följa människoöden med olika etnisk bakgrund i parallellhandlingar som knyts samman. Med emedan "Före stormen" är mer allvarlig och mörk då den tar upp frågor kring terrorismen och ondskans mekanismer, är "Det nya landet" också en dramakomedi med hjärtevärmande inslag.

Filmerna kompletterar varandra i belysningen av integrationspolitikens misslyckande och det mångkulturella samhällets glädjeämnen. Båda bör ses av blonda vikingar och folk av andra kulörer, variationer och härstamning. Båda bör också absolut ses av seriösa kristna som på allvar vill vara med att bygga det nya Sverige.

Två andra tips i liknande stil är Vingar av glas, Sverige 2000, Regi: Reza Bagher (Sandrews) och den betydligt mer humoristiska Jalla Jalla, Sverige 2000, Regi: Josef Fares (Sandrew)!

Carl-Johan & Ingela Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se