Hem

Vänner på nätet


Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Söksida

Sök


Sully

USA 2016, Regi: Clint Eastwood (Warner)

Ett nutida mirakel 

Verklighetsbaserat drama om miraklet den 15 januari 2009 då flygkapten Chesley "Sully" Sullenberger tog en chansning att nödlanda på floden i New York. Därmed räddade han livet på de 155 passagerarna.

En närmast otrolig historia av den sort som habile regissören Eastwood ofta fastnar för. Men som så ofta med en twist – det uppstod nämligen en diskussion om vad som egentligen hände, om det verkligen var en nödsituation och om det ändå inte gått att vända tillbaka till flygplatsen. Det är dock en sann historia och full av hjältemod och civilkurage. Och – inte att förglömma - Sully fick upprättelse. Vem spelar honom bättre än gedigne Tom Hanks?

Det är hyggligt spännande även om vi vet vad i förväg vad som ska ske. Klokt nog ägnas därför inte merparten av filmen åt själva nödlandningen (vi vet ju att den lyckades). Istället följer vi kampen för upprättelse via byråkratins djungler och snåriga domstolsförhör. I motsats till 9/11 så har denna historia ett lyckligt slut men alltså inte utan kamp. Sedan kan man ju som tittare självfallet fundera: Hur kunde det ske en olycka med några stackars fåglar som förirrade sig in i en flygplansmotor? Och hur skulle man själv reagera när det avkrävs blixtsnabba beslut utan given utgång?

”Sully” pekar på vikten av yrkeserfarenhet men också att kunna göra kloka bedömningar och någon gång våga chansa. Ja, det som hände är verkligen ett modernt mirakel, nästan för bra för att vara sant. En påminnelse om att vår säkerhet aldrig kommer vara 100%-ig - ibland får man bara lita på Gud! Eller att Herren skickar en kapten Sully i vår väg...

Carl-Johan R Freed

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se