Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Suffragette

Storbr 2015, Regi: Sarah Gavron (Noble)

Tidiga förkämpar för jämställdhet 

Precis som filmtiteln avslöjar är detta en biografisk dramatisering om de tidiga feminister som särskilt i England stod upp för kvinnors rättigheter. Naturligtvis är det brännstoff oavsett vilken tid vi lever i när man skildrar de kvinnor av olika åldrar och bakgrunder som å sina medsystrars vägnar kämpar mot alla sorters förtryck.

Det framkommer inte direkt i filmen men jag har förstått att många av dessa var kristna. De hämtade tydligen inspiration från såväl skapelseberättelsen där jämlikhet mellan könen rådde före syndafallet, som Jesu förkunnelse och möten med kvinnor som Gud ville upprätta.

Man kan lugnt påstå att Suffragette-rörelsen spelat en stor roll tillsammans med andra tidiga kämpar att bana väg för nutida friheter och självklarheter som t ex rösträtt. Vi har alla dessa föregångare mycket att tacka för. För det är nämligen så att även män tjänar på jämställdheten och inte tvärtom, att de skulle förlora något. Möjligen initialt vad gäller vissa förmåner men långsiktigt är jämställdhet något självklart för båda könen och gagnar hela samhället när dess individer blir fria och kan göra självständiga val.

Meryl Streep har för en gångs skull bara en liten roll som ledaren Emmeline Pankhurst. Snarare är det andra skådespelerskor som lyser. Och trots att ”Suffragette” är en ganska typisk Hollywood-produktion med Oscars-vibbar är det alltså en brittiskt film som ärligt fokuserar de som står i underläge och slår uppåt mot makten. 

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se