Hem

Vänner på nätet


Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Söksida

Sök


Trash

Storbr/Brasilien 2014, Regi: Stephen Daldry (Universal)

Unga hjältar i slummen

Konstigt nog en rätt förbisedd film som förtjänar att omnämnas. Andy Mulligan har skrivit förlagan om ungdomar i brasilianska slummen som kommer över en ytterst värdefull plånbok. Polisen är ute efter den och killarna förstår att det inte är pengarna som är värdet utan en anteckningsbok med en mystisk bokföring. Det visar sig att en rättrådig man varit omfattande korruption på spåren. Pengar som egentligen skulle gå till utveckling för de fattigaste har istället gått till mutor av storföretag och andra som gärna håller nere massorna…

Manuset är skrivet av Richard Curtis som ofta ligger bakom hjärtevärmande historia med ett socialt patos. Han har bl a i samtal med Bill Hybels berättat om sin fascination för den kristna världssynen. Kanske är det därför som vi för ovanlighetens skull – och tack och lov – slipper den sedvanlige katolske pedofilprästen. Istället är det en kärv med rättvis fader Juilliard spelad av Martin Sheen som står som en garant för trygghet. Fint!

Regissören, Stephen Daldry, har också gjort sig känd för att berätta engagerande historier. Kanske mest minnesvärt i den utomordentliga ”Billy Elliot” om en pojkes längtan efter bekräftelse av sin far. ”Trash” känns som en verklighetsnära historia om hur några ungdomar i samarbete med välvilliga vuxna kan vara med och förändra - om inte hela världen - så i alla fall en liten del av den så att närsamhället blir lite bättre.

Och missa inte en av slutscenerna där det bokstavligen talat regnar pengar från himlen över den stinkande soptippen där de fattiga arbetarna inte tror sina ögon. Ett bättre godisregn kan man inte få!

Carl-Johan R Freed

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se