Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Det regnar köttbullar 1 + 2

Cloudy With A Chance Of Meatballs 1+2, USA 2013, Regi: Phil Lord m fl (Universal)

Skojigt animerat med en gnutta allvar 

Två animerade filmer (original och uppföljare) i en DVD-box för barn och unga som fått något av kultstatus. Flint Lockwood är en lite nördig kille som gillar att uppfinna. Han hittar på en mojäng som gör att det regnar mat från himlen. Till glädje för allt folket kan man tycka. Men något går fel och det blir för mycket av det goda…

Under 2000-talet  har det gjorts många fräna animerade filmer som riktar sig till vuxna såväl som barn. På en enklare nivå är det ofta en rak historia som berättas så att barnen är med på tåget. På en metanivå finns en dubbeltydig berättelse som de vuxna kan njuta av, inte sällan med ett stänk ironi, populärkulturella referenser och en aning samhällskritik.

I ”Det regnar köttbullar”-filmerna är det en fartfylld historia för de mindre om en uppfinning som går över styr och som man måste stoppa. Men för de äldre kan man lätt se en kritik mot det moderna konsumtions- och överflödssamhället som uppmanar till frosseri och leder till miljöförstöring. Vidare hur teknologiska framsteg kan bli ett självgående monster som likt Frankenstein lever sitt eget liv bortom uppfinnarens kontroll.

Jag tycker mig också se en känga mot övertron på att vetenskapen ska lösa alla problem, att vetenskapsmännen inte alltid är de nya frälsarna som bär upp det goda samhället. Istället manas vi till måttfullhet, eftertanke och samarbete – allt bakom en lättsam fasad i en tufft animerad historia som riktar sig till barnen lika mycket som för oss vuxna.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se