Hem

Vänner på nätet


Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Söksida

Sök


Still Life

Stobritannien 2013, Regi: Uberto Pasolini (Folkets bio)

Ett meningsfullt uppdrag

Prisbelönt, hyllat och berörande drama i det lilla formatet som tyvärr gått många tittare förbi. Det är nämligen en lågmäld film med ett till synes tungt tema: döden. Men i händerna på flyhänte regissören Pasolini och briljante brittiske Eddie Marsan illustreras med små medel stora ting.

John May är den grå kommunanställde mannen som har det otacksamma uppdraget att leta rätt på efterlevande när mycket ensamma och isolerade människor dör. Ofta har de inte saknats av någon. Inte förrän lukten i trapphuset börjar tränga sig på... Detaljerat och omsorgsfullt tar John reda på närmaste släkting - om det finns någon - och vad som lämnas kvar efter den döde. Kommer ingen annan till begravningen arrangerar han tillsammans med prästen en personlig och fin ceremoni. Men så en dag ändras allt när en granne avlider och han på ett speciellt sätt kommer mannens dotter nära. Samtidigt får han veta att kommunen måste spara och hans tjänst ska dras in ("De döda är ju ändå inte där, eller hur?").

En högst ovanlig film, mycket nertonad. Smärtsam men outsägligt vacker med en musikslinga som löper som en röd tråd genom filmen. John Mays uppdrag skattas inte högt av en kylig, individualistisk värld där pengar styr. Men i min bok kan jag knappt tänka mig ett mera meningsfullt uppdrag. Och slutscenerna är något av det starkaste jag sett på vita duken.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se