Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


The Walk

USA 2015, Regi: Robert Zemeckis (Universal)

När verkligheten överträffar dikten 

Ibland är verklighetens berättelser mer otroliga än de från sagans värld. Detta är en sådan. Fransmannen Philippe Petit bestämmer sig 1973 för att utföra den ultimata lindansen – att gå på lina mellan Twin Towers-tornen som förbinder World Trade Center-skraporna. Galenskap! Ska han klara det? Dessutom är företaget olagligt så allt måste riggas i det fördolda en tidig morgon. En strapats lindansaren Petit förberett sig på sedan länge, länge.

“The Walk” är otroligt filmad. Det KÄNNS som att man verkligen går på linan med honom. Regissör Zemeckis har gjort många filmer med banbrytande effekter. Detta är sannerligen ännu en av dem. Han vet hur man bygger upp en krypande spänning och vi väntar spänt på det ögonblick som Philippe ska ta de första trevande stegen ut i luften. Och sedan förlängs “pinan” genom att Zemeckis drar ut på skildringen i det längsta. Historien har tidigare dokumenterats i “Man on wire”. Här är det dock en spelfilm med Joseph Gordon-Levitt i huvudrollen (som han borde fått en Oscar för).

Förutom den närmast olidliga spänningen funderar jag på lärdomar filmen vill ge: att ibland våga följa sin drömmar, hur högt de än må gå och hur omöjliga de än verkar vara att nå. Har Gud skapat dessa äventyrare som är “larger than life” för att på något sätt utmana oss andra att tänka större och våga mer? Inom parentes: Festligt att det är en fransman som får utföra den amerikanska drömmen - allt medan de amerikanska poliserna får stå för träig byråkrati och förbudsmentalitet! Men samtidigt manas vi också till eftertanke; ibland måste man istället våga följa sitt förnuft och veta när det är dags att sluta utmanas. Hur det går? Se filmen!

Carl-Johan R Freed

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se