Hem

Vänner på nätet


Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Söksida

Sök


Philomena

Stobritannien 2013, Regi: Stephen Frears (Scanbox)

Uppgörelseskildring utan bitterhet

Ännu en av alla uppgörelseskildringar där barndomen ska granskas i detalj. Huvudpersonen växte upp bland nunnor i det strikta Irland och fick tidigt lära sig vad stränga regler vill säga. Hon försökte bryta sig loss och gjorde uppror. Tidigt fick hon en son men som adopterades bort. Ska de få återse varandra?

Genom tillbakablickar följer vi Philomenas kamp för upprättelse och de lärdomar människor som varit med om liknande saker kan dra. Trots allt finns en försonlig ton – hon verkar inte bara vilja peka på allt som gick snett. Även i klostret fanns nåd och det trots allt goda uppsåt som många nunnor hade lyser igenom. Viktig poäng!

Inte heller är detta en traditionell beskrivning av en människa som är bitter på Gud och måste göra upp med sin uppväxt. Istället verkar som att Philomena behållit en ganska självklar barnatro genom åren (något jag tyckte mig kunna se när hon intervjuades i “Skavlan” på SVT när filmen hade haft premiär). Bygger på Martin Sexsmiths bok och med finfina Judy Dench i huvudrollen som denna fascinerande kvinna!

Carl-Johan R Freed

 

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se