Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Ben-Hur

USA 1959, Regi: William Wyler (Warner)

Klassisk matiné som tål att ses om och om igen

Långfilmsmatiné som passar perfekt som jul- eller påsklovsfilm. Den är så lång så man i originalet behövde lägga in en “Intermission”-skylt mitt i filmen, dvs en paus på biografvisningarna så man kunde byta filmrulle. Vi bjuds på häftig action som utförs på riktigt med tidernas bästa hästkapplöpning i antika vagnar. Trots mer än 50 år på nacken kan man misstänka att ett sånt här historiskt äventyr bli stelt men “Ben-Hur” är allt annat än stolpig. För sin tid är det suverän teknik. Dessutom påkostat med en uppsjö av statister och rekvisita med hela Romarriket i all sin historiska prakt - slavar, galärer, soldater, araber, you name it. Man blir alldeles matt av att tänka på det enorma fysiska uppbyggnadsarbetet som lagts ner (och som får moderna datoranimeringar att framstå som rena lättjan!). Allt ackompanjerat av Miklos Roszas pampiga filmmusik.

Men det är också ett drama om lojalitet och vänskap över etnisk-religiösa gränser när den judiske huvudrollsinnehavaren omvänds att bli troende kristen. Här finns många minnesvärda, starka scener. Säga vad man vill om den ofta träige Charlton Heston, och som vi oftast minns som den högtidlige Mose i Hollywood-eposet “De tio budorden” från 1956, men här kommer han till sin rätt.

Bokförlagan ska ha skrivits om flera gånger för att nå önskat resultat och har den mindre kända underrubriken “A tale of the Christ”. Ja, som troende tittare kan vi glädja oss åt en uppbygglig historia även om Kristi gestalt mest antyds. Ett slags andlig klassiker som kan ses i sin helhet om man har tid men som också vid behov kan användas i mindre klipp. Välförtjänt Oscarsvinnare av 11 statyetter som fortfarande håller och tål att ses om flera gånger! Jag utgår från specialversionen på dubbel-DVD som inkluderar generöst extramaterial.

Carl-Johan R Freed

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se