Hem

Vänner på nätet


Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Söksida

Sök


Captain Phillips

USA 2013, Regi: Paul Greengrass (Universal)

Lyckad mix av action och drama

En sann berättelse som fyllde löpsedlarna i april 2009 när fartygskaptenen Richard Phillips, en gift tvåbarnsfar, kapitulerade och överlämnade sig till somaliska pirater för att skydda sin besättning utanför Afrikas kust.

En pirathistoria för modern tid långt från gamla tiders traditionella äventyr på de sju haven. Men icke desto mindre spännande. Och faktiskt också viktig i diskussionen kring den politiska situation som gör att somliga tar till dessa förhatliga grepp. Varför kan man inte bli bonde eller vanlig fiskare? Varför tar man dessa risker? Varför har det egna hemlandet inte lyckats bygga infrastrukturer och ett fungerande samhälle med skola, job och ett drägligt liv?

I någon mening skildras de somaliska piraterna rätt traditionellt och fördomsfullt. Men någonstans finns också en empati med dem; Tom Hanks kapten är hela tiden sympatisk och inställd på att inget blod ska spillas.

Personligen tycker jag också att det alltid är fascinerande med filmer som utspelas på havet och dessutom är inspelade på riktigt ute på öppet vatten. Dock undrar man hur en liten båt kan göra så mycket skada när den förföljer det stora fartyget?

Regissören ligger även bakom agentfilmerna om Jason Bourne, vilket borgar för att spänningen ska upprätthållas under hela gisslandramat även denna gång. En lyckad och ihärdig kombination av action och drama.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se