Hem

Vänner på nätet


Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Söksida

Sök


Disconnect

USA 2012, Regi: Henry Alex Rubin (SF)

En värld bortom internet och mobiler

Likt filmer som ”Crash” eller ”Short Cuts” vävs olika människoöden samman med sensmoralen att alla påverkar varandras liv till slut. Ett barnlöst par blir blåsta på nätet. En ung kille blir gravt mobbad på facebook. En ensamstående pappa kämpar för att få ihop livspusslet. En lyckad medelklassfamilj anar inte hur barnen mår bortom det fina middagsbordet.

Det är dystert och dystopiskt. Kritiken mot den nya tidens media och hur vi är mer beroende av mobil och teknik än levande relationer till de vi har runt om oss, är inte nådig. Men ett försoningens ljus möter personerna – och oss i publiken - mot slutet. Festligt att få se Alexander Skarsgård och Michael Nyqvist spela mot varandra i samma film – på engelska!

I och för sig har vi sett det mesta förr och därför blir det också en rätt typisk beskrivning av kärlekslösa liv i storstaden med sammanbrott i kommunikationen som följd. Men det är väl framfört och trådarna knyts ihop i slutändan. Vad gör vårt liv på nätet med oss? Måste vi vara ständigt uppkopplade från verkligheten mot ett annat, fiktivt liv? Kontentan blir att antingen landar man frivilligt till slut eller kraschlandar mot sin vilja när sanningen hinner ikapp. ”Disconnect” är en intensiv dramathriller som skaver i sin kritik av det moderna livet. Om inte annat, så påminns vi om att det finns en verklighet av kött och blod bortom Facebook och Instagram.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se