Hem

Vänner på nätet


Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Söksida

Sök


Ingen riktig finne

Sv/Fin 2012, Regi: Mika Ronkainen (Folkets bio)

Sverige + Finland = sant?

En dokumentär resa när far och son beger sig ut på en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska invandringen till Sverige. Här finns historier om skam, brott, alkoholism och familjehemligheter. Till smäktande toner av finska emigrantsånger fyllda av längtan berättar filmen om inre och yttre exil, om rotlöshet och främlingskap och om de 600 000 finländare som på grund av arbetslöshet emigrerade till Sverige på 60-talet. Omkring 200 000 av dem återvände till Finland på 80-talet. Kai och hans far Tauno var bland dem som återvände.

Men så lätt lämnar man inte Sverige, inte minst mentalt. Landet dröjer sig kvar i tanke och känsla. Här får vi följa far och son i uppgörelsen med sin bakgrund. Att lämna eller inte lämna. Att stanna kvar och rota sig eller återvända till hemlandet.

Tematiken går att jämföra och översätta till många liknande situationer för folk från andra länder. Men också vi som kommer från en annan del av Sverige kan känna igen sig i ambivalensen och hatkärleken när man funnit sig ett liv i t ex storstan men konfronteras med sin bakgrund. Inte minst blir detta så påtagligt när man får egna barn på den nya orten. Med tiden upptäckter man att de egna barnen ärver denna dubbelhet i nästa generation och måste hantera förälderns uppbrott från sin uppväxtmiljö.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se