Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


De fem legenderna

Rise of the Guardians, USA 2012, Regi: Peter Ramsey (Paramount)

Barnfilm med kristna referenser 

William Joyce har under 2000-talet skrivit flera manus till animerade barn- och familjefilmer, t ex ”Epic – Skogens hemliga rike”. Han är utbildad vid ett kristet universitet och det märks i flera av filmernas tematik. Här finns frågeställningar om Guds existens och en andlig verklighet, att våga tro och se att tron bär. Och naturligtvis, en travesti på den gyllene regeln - hur vi ska vara mot varandra.

I “De fem legenderna” får vi se Jack Frost, påskharen, tomten, tandfén och sandmannen samarbeta tillsammans för första gången. När den ondsinte Beck hotar att ta över världen får dessa agera beskyddare för alla barn så att deras hopp och drömmar inte går om intet. På omslaget står ”Du kommer att tro på magin!”. Jag såg ”Legenderna” med mina barn på ett lov, och överraskades av just detta. Bakom ramberättelsen bland kända sagofigurer finns nämligen andliga och existentiella frågor som det är lätt att prata med barnen om.

En film att underhållas av och samtala om, antingen enskilt eller i kyrkan där man kan använda såväl små klipp i en gudstjänst som hela filmen som matinévisning. Dessutom är det rappt berättat och fint animerat i modern och rolig tappning. Det är gott att veta att det i vår sekulära tid också finns exempel i skärningspunkten mellan uttalat kristet film och traditionell profan film som vågar beröra eller åtminstone skänka lite eftertanke mitt bland alla action och snabba klipp.

Carl-Johan R Freed

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se