Hem

Vänner på nätet


Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Söksida

Sök


Mandela: Vägen till frihet

Mandela: Long Walk to Freedom, Sydafr/Storbr 2013, Regi: Justin Chadwick (Scanbox)

En verklighetens hjälte

Ett klassiskt drama,”larger than life”, naturligtvis utfört i dokumentär stil som bygger på tidigare publicerat biografimaterial. Det här är alltså den sanna berättelsen som tar sin utgångspunkt i Nelsons begynnande uppvaknande som ung advokat i orättvisornas Sydafrika. Tillsammans med hustrun Winnie går han in i kampen som slutligen leder till åren i fängelse och sist frisläppandet.

Det är hyfsat porträttlikt, men inga kändisar i bärande roller. Snyggt filmat, välgjort och givetvis angeläget. Men som så ofta i biografiska filmer blir det lite stolpigt. Antingen därför att vi kan historien vid det här laget och vet vad som ska hända, eller för att när fakta radas upp efter varandra i en given kronologisk ordning känns det styltigt.

Visst, troligen är detta den definitiva spelfilmen om en av vår tids stora män och jag som kristen kan bara beundra denne säregne person (trots privata brister - precis som Martin Luther King m fl aktivisthelgon). Ändå ger ”Vägen till frihet” en känsla av att ha sett historien berättad förr och jag måste tyvärr erkänna att det blir aningens småtråkigt efter en stund. Exempelvis skulle jag vilja veta mer om hans personliga drivkrafter (hur såg hans tro egentligen ut?).

Med detta sagt är "Vägen till frihet" ändock ett väsentligt dokument över en av de stora gestalterna under 1900-talet. Mandelas kamp tillsammans med miljoner andra sydafrikaner, ändrade Sydafrikas framtid för alltid och blev ett föredöme för andra att ta efter. (Jag kan passa på att rekommendera Desmond Tutus bok om förlåtelse, som han skrivit med sin dotter Mpho. De tar just Mandela som exempel på en person som gjort sig fri från bitterhet efter 27 år i fängelse).

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se