Hem

Vänner på nätet


Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Söksida

Sök


Dom över död man

Sverige 2012, Regi: Jan Troell (Nordisk film)

Se och lär inför valet!

I dessa politiska tider (jag skriver detta under supervalåret 2014) där nazism och rasism frodas tipsar jag om Troells senaste alster. Det är en långsam, aningen TV-filmsmässig film, men med snyggt svartvitt bildberättande av en svensk mästare.

Den handlar om Torgny Segerstedt och en enda mans kamp mot nazismen när större delen av Sverige kallade sig neutralt. Eller - ska man säga fegade ur och gömde sig bakom vackra paroller för att slippa stå på sig och istället hållas utanför? Idag ser nog de flesta svenskar "neutraliteten" med helt andra ögon.

Som alltid hos Troell finns flera perspektiv i berättelsen såväl dramaturgiskt som fotografiskt. T ex var Segerstedt tydligen inte en hjälte privat i sina relationer och ur kyrkligt-kristen vinkel kan man nog anse honom som teologiskt liberal. Ändå fick han betyda mycket och många har kommit att beundra honom, inte minst i efterhand via dottern Ingrid Segerstedt-Wibergs berättelser med parollen: "Vi får inte glömma dessa oerhörda förbrytelser!" Och samtidigt ser vi generationer som växer upp idag med ytterst knapphändig kunskap om förintelsen. Därför kan "Dom över död man" tjäna som ett av många viktiga påminnelser om denna avskyvärda sanning som aldrig någonsin får upprepas.

En filmteknisk invändning, dock. Jesper Christensen i huvudrollen är dansk. Utseendemässigt står han sig helt ok som den åldrande Torgny - men accenten? Nej, Troell borde lagt lite mindre pengar på fotot och istället anlitat en språkcoach eftersom trovärdigheten sänks p g a brytningen.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se