Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Tavlan

Le Tableau, Frankrike 2011, Regi: Jean-Francois Laguionie (Njuta films)

Fyndig konstfilm

Då och då händer det att man får tag på en film man aldrig hört om tidigare och upptäcker något helt nytt. Så är det med "Tavlan" - en mycket intressant konstfilm som för ovanlighetens skull är greppbar tillika anpassad för barnen. Olika personer existerar i en tavla, somliga färdigmålade, andra inte. De som är klara enligt konstnärens intentioner härskar över de andra. Dessa söker sig utanför tavlan i hopp om att leta upp konstnären. De vill ju att han ska komma tillbaka och måla klart dem så att de fick bli som de färdiga figurerna, hela och perfekta...

Tyvärr är inte omslagets baksidestext särskilt bra beskriven och inbjuder kanske inte till att se filmen. Men detta liknar inget jag sett tidigare och dessutom med en fantastisk teknik. Drömska scener och därtill musik, lite som Disneys Fantasia-filmer men på ett helt eget, säreget sätt. För att inte trötta ut tittaren är längden föredömligt lagom lång. Efter ett tag förstår dessutom tittaren att filmmakarna vill dra paralleller till rasism, diskriminering och moderna skönhetsideal. Fyndigt!

"Tavlan" är en riktig liten pärla som trots att den är lite undangömd går att få tag i för den som letar. Klart udda och sevärt. Vanna Rosenberg är en av dem som lånat ut sin röst till den svenskdubbade versionen.

 Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se