Beasts of the Southern Wild

USA 2012, Regi: Benh Zeitlin (Warner)

I katastrofens fotspår

Sexåriga Hushpuppy bor med sin lynniga pappa i en sliten by i den amerikanska södern. Hon får oftast sköta sig själv och ser världen runt omkring som ett ömtåligt nät av levande varelser, där hela universums existens är beroende av att alla delar passar ihop. Men en dag rubbas ordningen; byn översvämmas och hennes pappa blir allvarligt sjuk. Det blir den lilla hjältinnnan som får försöka klara av den stora katastrofen.

Tokhyllat, klart annorlunda drama i gränslandet mellan poetisk dröm och krass verklighet. Liknar inte mycket annat man sätt - både episk och socialrealistisk på samma gång. Drömsekvenser varvas med sociopolitisk kritik och vi hör ekot efter stormen Katrina i New Orleans. På toppen ett stänk apokalyptik och tankar om vad vi gör med vår värld i denna sena jordetimma.

Bonus: Snyggt, inbjudande DVD-omslag som lätt hamnar i blickfånget.