Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Searching for Sugar Man

Sverige 2012, Regi: Malik Bendjelloul (Warner)

När verkligheten överträffar dikten

En superb dramadokumentär som absolut bör ses. Inte bara för att den är så hajpad och vunnit pris efter pris. Utan också för att det verkligen är en helt egen värld man sugs in i under jakten på Rodriguez. Han är en "försvunnen" musikstjärna från 70-talet som i alla år levt ett fascinerande dubbelliv som vanlig jobbare bortom all form av "Idol-hysteri". Här är det istället publikkontakt, karisma och ett budskap som gäller - långt från glitter och glamour på kändisscenen.

Det är hart när omöjligt att värja sig mot "Sugar Man". Den känns nästan som ett deckardrama som väntar på sin upplösning då man hoppas att alla pusselbitar ska läggas till rätta. Och som så ofta överträffar verkligheten dikten!

Ett observandum när en svensk dokumentärfilm går och vinner en Oscar: Sedan tidigt 2000-tal har dokumentärfilmen fått ett rejält uppsving (så t ex "Palme" och Michael Moores redogörelser för det moderna tillståndet i USA). Ibland med ett dos fiktiv dramatik men alltid med sökarljuset inriktat på att finna sanningen - eller sanningarna. Folk går på bio och ser verkligheten genom en kameralins istället för att beskåda ett påhittat spektakel som gjort för att fly den trista vardagen. Kanske i förhoppningen att få kraft och vägledning att hantera den komplexa verkligheten? Själv har jag också blivit tagen av detta fenomen - och inte minst via "Sugar Man" - och menar att ur kristet perspektiv finns mycket att hämta i olika slags dokumentärer. Ett träffande exempel i skrivande stund (2013) är "Dox"-serien på tisdagskvällar i SVT. Missa inte framtida alster!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se