Hem

Vänner på nätet


SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Söksida

Sök


Eat Pray Love

USA 2010, Regi: Ryan Murphy (Sony)

Flykt eller resa?

Julia Roberts spelar Liz Gilbert som är den bästsäljande bokförlagans författarinna i verkligheten. Efter en existentiell livskris hemma i New York beger hon sig ut på ett andligt sökande. Resor ut i världen leder inåt och upp emot Gud.

Ingen briljant film men intressant som temperaturmätare av västvärldens andliga vakuum. Jag har dubbla känslor inför mycket av filmens livsfilosofi men den säger något väsentligt om sakernas tillstånd bortom materialism och ytlighet. "Eat Pray Love" är knappast kristet influerad utan förkunnar mer en existentiell-andlig frälsning som tyvärr går förbi den egna traditionen och närmaste kyrkbyggnad. Det som är långt borta är exotiskt och därför attraktivt verkar man resonera.

Aningen förenklat kan man säga att Liz finner vänskap i Italien, andlighet i Indien och slutligen kärlek på Bali. Den goda slutsatsen - som jag gärna stämmer in i - är dock att den längsta och viktigaste resan alltid för inåt. Och ibland upptäcker man att det mest värdefulla finns mycket nära inpå - snarare än någon annanstans "far far away".

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se