Hem

Vänner på nätet


SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Söksida

Sök


Spartacus (Oscar edition)

USA 1960, Regi: Stanley Kubrick (Universal).

Evangelium enligt Stanley Kubrick

Klassiker som släppts i ett par ny-utgåvor på DVD med bakom-material och restaurerade bilder. "Spartacus" är intressant som ett försök till tidsdokument av den möjliga miljön i Romarriket där de tidiga kristna rör sig bland kejsare, avgudadyrkare och gladiatorer som just Spartacus.

Intressant också som en av de första storfilmerna från Romartiden utan uttalad religiös grund. Kristus figurerar mer i bakgrunden, faktiskt inte ens synligt vid korsfästelsescener. Typiskt Kubrick! Å ena sidan vill han göra en egensinnig berättelse efter eget konstnärligt huvud. Å andra sidan är han kontrakterad att göra en blockbusterfilm à la Hollywood utan artistiska friåkningar. Dessutom i en tid då de stora religiösa filmerna dalade i popularitet. Minns att vi här står vid dörren för det revolutionära 60-talet.

Ändå kan man ana Guds hand här och var. Och varför inte läsa Apostlagärningarna, de första breven och den tidiga kristna historien parallellt med filmtitten? Vi vet att de grymma korsfästelserna las ner till slut, det romerska riket blev för barbariskt och sprängdes inifrån av olika skäl. Samtidigt byggdes en större organisation upp med ny kraft som expanderade och överlevde. Jag talar om den katolska kyrkan som spred evangeliet till hela Europa och sedan ut över världen. Men det är en annan historia än den som berättas i "Spartacus"...

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se