Hem

Vänner på nätet


Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

Söksida

Sök


Modig

Brave, USA 2012, Regi: Mark Andrews & Brenda Chapman (Disney)

Välgjort och genomtänkt

Oscarsvinnare för 2011 års bästa animerad film från Disney-fabriken och med klassiker-stämpel på omslaget. Egentligen är det orättvist att likna "Modig" vid ett slags produkt - detta är ett välgjort, genomtänkt hantverk. Visst är filmen datoranimerad men den tid är förbi då man lätt kunde dela upp tecknad film i två kategorier: antingen slarviga datoranimationer eller gediget hantverk tecknat för hand. Numera är de datorgjorda filmerna ofta väldigt fina. Det styltiga har försvunnit och figurerna känns som levande varelser.

"Modig" är berättelsen om Merida, prinsessa och arvtagerska till ett rike i Skottland. Som traditionen bjuder ska hon en dag välja make från någon av klanerna. Men allt går inte enligt planerna...

Vi får åka med på en stundtals hisnande berättelse med drakar och skogsvarelser, stridande hjältar och töntiga friare. Det är förvånansvärt mörkt och inte alls glättigt. Missförstå mig inte, "Modig" är inte tung eller svår. Inte heller en farlig och hemsk historia -mer än för de allra minsta. Men det är en vuxen Disney-film som behåller greppet också om oss vuxna (gäller även den svenskdubbade versionen som jag traditionsenligt alltid ser när mina barn är med). Det annorlunda med "Modig" är - sägs det i alla fall - att detta är första gången prinsessan inte får prinsen i slutet. Eller rättare sagt: hon väljer självmant bort friarna och gör därmed uppror mot traditionen och hederstänkandet. I USA har det t o m spekulerats om lesbisk propaganda, vilket är rena tramset.

Äntligen har Disneys sessor vuxit upp - likt vår egen Victoria! Merrida respekterar föräldrar och familj, hon tar ansvar för sitt handlande och sitt land (precis som "Mose" i "Prinsen av Egypten" - det är delvis samma team som ligger bakom "Modig"). Men hon vill göra det med bibehållen integritet och på egna villkor. Bravo! Modigt gjort!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se