Hem

Vänner på nätet


Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Söksida

Sök


Miral

Frankrike/Israel 2010, Regi: Julian Schnabel (Scanbox)

Gripande och vacker berättelse

En historia baserad på verkliga händelser, regisserad av Julian Schnabel (känd bl a för den märkliga "Fjärilen i glaskupan"). Miral (Frieda Pinto - bl a känd från "Slumdog Millionaire") är en ung kvinna i Jerusalem, som växer upp på ett skyddat barnhem under staten Israels första år. Som 17-åring skickas hon till ett flyktingläger för att undervisa. Där tvingas hon öppna ögonen för de svårigheter som hennes folk går igenom. Då hon blir kär i den politiske aktivisten Hani, ställs hon inför ett val: att delta i det blodiga inbördeskriget eller att kämpa för att skapa fred genom att undervisa barnen.

Detta är en av senare års många fina - ofta balanserade och inkännande - skildringar från Mellanöstern och Israell/Palestina-konflikten. Säkert tycker somliga att man väjer åt ena eller andra hållet och skulle hellre ha önskat en partsinlaga. Men jag tror den här typen av filmer verkar bättre genom sitt sätt att bygga broar.

Jag skriver detta i juletid 2012. "Miral" påminner oss om julens stora försoningsberättelse. Jag ber en bön om att Guds ljus från utsatta Betlehem trots allt kan spridas över de stridande sidorna. Inte bara i juletid utan året om...

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se