Hem

Vänner på nätet


Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Söksida

Sök


Oceans

Frankrike 2010, Regi: Jacques Perrin & Jacques Cluzaud (Atlantic)

Hyllning till haven

En underskön naturfilm i kulörta färg som tar formen av ett slags djuphavsäventyr. Handlingen är obefintlig men vi följer med ner i drömska atlantdjup och möter en uppsjö (!) av olika djurarter. För mig kan det bara vara en kreativ skapare som ligger bakom allt detta! Det finns liksom inga andra alternativ. Och det blir tydligt att mångfalden behövs för människans överlevnads skull. Vi hör ihop.

Fantastiskt vackert, kanske aningen bombastiskt och tråkigt mot slutet, samma mättnad som infnner sig i Disneys "Fantasia"-filmer. Ändå är det en värdefull film i miljökampen som lyckas med det andra filmer inte gör - nämligen att inte skriva tittaren på näsan hur man ska reagera. Den betagande och outsägliga skönheten i naturen talar för sig självt. Det måste vara en otrolig kamerateknik bakom. Man frågar sig om det verkligen är sant det man ser och hur man kommit åt allt. Den ska ha tagit X antal år att sammanställa. Det är nästan som tecknad film paradoxalt nog men verklig.

Några kortisar:En bonus väntar oss som inte bara gillar undervattensscener i allmänhet utan även hajscener. En svensk berättaröst guidar oss genom denna hyllning till oceanernas betydelse för hela klotet! För övrigt: Måste man heta Jacques för att jobba med undervattensfilm (mest känd är ju Jaques-Yves Costeau)?

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se