Hem

Vänner på nätet


Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Söksida

Sök


The Great Debaters

USA 2007, Regi: Denzel Washington (Noble)

Debatter som förändrar 

Flerfaldig prisvinnare och bygger som så ofta på verkliga händelser. I 30-talets amerikanska södern kämpar färgade för rättvisa. På ett college för svarta inser man att det finns andra vägar till kamp för självrespekt och acceptans i samhället än våldets väg. Det civila motståndet kan t ex visa sig även i utbildning, debatter och argument.

Utan att vara en uttalat "kristen" film, är den rejält uppbygglig och Denzel Washington ska själv vara pingstvän vad jag förstår. Han är alltid pålitlig och korrekt (och aningen tråkig) - denne Washington som återfinns i såväl registolen som i professorsrollen.

"The Great Debaters" rönte inte mycket uppmärksamhet i Sverige. Synd för det är en feel good-film enligt beprövat recept. Välgjort, välspelat och oklanderligt. Förvisso politiskt korrekt men sant och fortfarande aktuellt som ämne betraktat. Dessvärre...

Lite tröttsamt med debattduellerna dock; jag tror det finns andra vägar än mycket snack och långa tal. Lite grann som kyrkans övertro på predikantens roll. Men jag medger ändå att utbildningsnivån och tron på förändring är sjävklara vinnarrecept. Filmen är väl förutsägbar kanske men som sagt verklighetsbaserad och svår att helt motstå.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se