Hem

Vänner på nätet


Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

Söksida

Sök


The Mission

Storbritannien 1986, Regi: Roland Joffé (Nordisk film)

Korset & försoningen

Detta drama utspelar sig i den brasilianska djungeln i slutet av 1700-talet. Den europeiska missionen, i det här fallet i form av jesuitmissionärer, har anlänt och predikar evangeliet. Men samtidigt hotas uppgiften av giriga affärsmän och politiska fraktioner inom de egna leden.

Robert De Niro spelar en av de kämpande prästerna här och han har aldrig varit bättre. Det Oscars-vinnande fotot är strålande och atmosfären suggestiv. Ennio Morricones soundtrack är i mina öron något av det mest effektfulla och vackra som någonsin ackompanjerats en film.

Visst kan "The Mission" ses som lite tung och långsam dramatik. Men det är ändå en intressant film om kulturkrockar och imperialism, om godtrogenhet och orena motiv, om välvilja kontra fanatism och felaktiga syften. Det är också en film som i några scener tydliggör evangeliet. I ett par starka sekvenser möter vi ett fysiskt och konkret påtagligt tillvägagångssätt att bära sitt kors och lida för Kristus. Men scenerna visar också på försoningens effekter, om viljan till botgöring och bättring.

"The Mission" faller inte alla på läppen men för den som stannar kvar kan filmen ge rikliga belöningar just kring kulturella och teologiska tankar. Och visst är den också en fröjd för ögat!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se