Hem

Vänner på nätet


Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Söksida

Sök


Darfur Now

USA 2009, Regi: Ted Braun (Warner)

Sex berättelser - ett hopp

Det har blivit populärt under 2000-talet att celebriteter visar sitt världssamvete. Antingen genom att medverka i någon prestigefull TV-serie om aktuella ämnen "nära hjärtat". Eller låna ut sin röst eller göra dylika inhopp i dokumentärer med ett politiskt eller socialt ärende. Ibland känns det kommersiellt exploaterande. Andra gånger inkännande, seriöst menat, beundransvärt. Vi som tittare får helt enkelt lära oss skilja på vad som är vad!

"Darfur Now" kan jag uppfatta som äkta om än överdrivet politiskt korrekt stundtals. Särskilt Don Cheadle från starka "Hotell Rwanda" levererar i sin kamp för rättvisa och fred i Afrika. Ett slags tribut till förfäderna, landet där slavarna i Amerika en gång kom ifrån. När ska ursprungsbefolkningen uppleva samma upprättelse som många svarta amerikaner får i modern tid? I sex berättelser som alla bärs av samma hopp möter vi olika aspekter på den segdragna Darfur-konflikten.

En av filmens styrkor är att påvisa det hoppfulla i att det går att påverka och förändra genom enträget engagemang. Det krävs hårt lobby- och opinionsarbete oavsett om man är kändis/makthavare eller ej. Gott också att se människor som tar denna strid även utanför kyrkans hägn. Nyttigt för oss "världsförbättrare" att inse att även andra kan göra "ett gott verk" trots att de inte alltid har en levande eller uttalad tro.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se