Hem

Vänner på nätet


Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Söksida

Sök


Mother and Child

USA / Spanien 2009, Regi: Rodrigo García (Pan Vision)

Människoöden vävs samman

Regissör García har tidigare gjort komplexa "Nio liv" - en av många postmoderna dramer där människors olika öden pusslas ihop i finalen (se gärna min recension av den). Våra liv hör ihop hur splittrade, trasiga och ensamma vi än kan känna oss. Sådan är uppbyggnaden även i "Mother and Child". Anette Bening (underbar som alltid!) spelar en femtiplussare som aldrig kommit över det barn hon som mycket ung adopterade bort. Samtidigt följer vi en 37-åring (Naomi Watts) som lever ett hektiskt singelliv men som snart finner sig vara oväntat gravid. Parallellt möter vi också paret som så hett längtar efter ett eget barn men inte kan få något och ställer sig i adoptionskö.

Det hela är välspelat och engagerat. Men slutsumman borde kanske varit mer gripande och hjärterörande med tanke på tematiken och alla duktiga inblandade. Möjligen växlar de medryckande partierna över i en aningen kylig och distanserad ton. Ändå är det sevärt rakt igenom. Filmens personer plågas av sin existentiella ensamhet och av minnen från sånt som borde varit ogjort men som dröjer sig kvar. Dock gör sökandet efter svar och nödvändiga analyser av livsval att smärtan lindras.

Till slut knyts generationer av människoliv ihop. Trots att vi lever i en individualistisk tidsålder så verkar det som alla och envar ändå önskar sätta nya barn till världen. Också för 2000-talsmänniskan är det tydligen en självklarhet att söka livsmening i nära relationer?!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se