Polarexpressen

The Polar Express, USA 2004, Regi: Robert Zemeckis (Warner)

Banbrytande teknik

I skrivande stund har den ett par år på nacken men fått en nyrelease 2011 på DVD och Blu-Ray. Troligen för att den s k performance capture-tekniken, som var ny för några år sedan, kommer bättre till sin rätt på Blu-Ray. För övrigt har den utvecklats ytterligare med tiden. Tom Hanks gör originalrösten till konduktören som en sen julkväll tar med den lille pojken till Nordpolen i jakten på tomten och klapparna. Men de små vill nog hellre se den dubbade versionen på vanlig svenska.

Berättelsen är klassisk fast framförd i modern förpackning. I överförd mening kan sökandet efter jultomten också bli ett sökande efter ett liv i godhet och frid. Kanske ytterst sett allt som barnet i Betlehems krubba kan ge oss människor på insidan när allt det yttre är tillfredsställt eller inte längre utöver någon lockelse på oss? Nåja, vi ska inte dra de andligt-existentiella parallellerna för långt, men i alla julberättelser som håller i långa loppet brukar man återfinna flera nivåer av tolkningar. Möjligen också i "Polarexpressen" som tuffar på mot ett vintrigt paradis. Eller åtminstone en lyckad julhelg!