Hem

Vänner på nätet


SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Söksida

Sök


Home

Frankrike 2009, Regi: Yann Arthus-Bertrand (Universal)

Ett poetiskt väckelserop

Ännu ett välgjort inslag från Dox-serien på SVT som gått under 2011. Och som självklart släpps på DVD. Glenn Close agerar speakerröst i detta rop på uppvaknande  - om det någonsin fanns något! Vår sargade jord sedd från olika geografiska såväl mänskliga vinklar.

En poetisk dokumentär med ett budskap som håller länge eftersom det är en genomarbetad film som tog lång tid att förbereda och producera. Både himmelskt och jordiskt vacker på en och samma gång - svår att slita ögonen ifrån. Ändå oroande, deprimerande (Vad gör vi med jorden, mänsklighetens enda hem?).

Det har gjorts flera liknande filmer på senare år i kölvattnet av klimat- och miljöväckelsen. Men detta är helt klart en av de bättre. Som vanligt väcker den här typen av filmer upprörda känslor: "Vänster-tjafs", "Propaganda", "Går inte att bevisa", "Dubbla agendor" osv. Men låt oss ändå konstatera cold hard facts: vårt sätt att leva i det moderna samhället tar kål på planeten i längden. Det borde vi alla kunna vara överens om - och att något måste göras åt detta.

Mot slutet av dokumentären vänder dystopin mot en ljusare hållning. Man lyfter fram det positiva och tar upp vad som redan görs för att förbättra situationen och vad vi kan göra ännu bättre med hjälp av varje individs personliga ansvar. Fråga om varans ursprung och tillkomstsätt! Källsortera om du inte redan gör det! Konsumera mindre! Men gör ett undantag gällande "Home"... Konsumera denna film, hyr eller köp den, men se den! Samtala och agera, enskilt och i kyrkorna. Vi har hört budskapet förr, men "Home" är ännu en påminnelse och nu behövs action. Passar att visas i kyrkornas miljöråd eller i samband med Globala veckan.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se