Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Creation

Storbritannien 2009, Regi: Jon Amiel (Atlantic)

En maning till ömsesidig ödmjukhet

Berättelsen om Charles Darwin är ett finstämt närmast poetiskt och lite drömskt drama. Synnerligen välspelat av Paul Bettany och Jennifer Connelly. Vemodigt berättat på brittiskt vis och samtidigt också en fin familjeskildring vid sidan av den vetenskapliga kampen.

Är det den sanna historien? Möjligen. Fokus ligger på tvivlet, plågorna, sjukdomarna och hallucinationerna av bortgångna dottern Annie. Faktiskt långt ifrån schablonbilden av vetenskapshjälten som sturskt knyter sin hand mot himlens Gud (en bild jag får för mig att kristna gärna vill omhulda). Å andra sidan frammanas därför inte heller porträttet av den övertygade ateisten som går på i ullstrumporna (en bild som evolutionsförespråkarna i sin tur kanske vill se). Tvärtom, Darwin är en ganska ödmjuk och brusten man. Fäst vid sin familj men splittrad p g a sitt kall till vetenskap, hungern efter sanningen och viljan att utforska. "Här står jag och kan inget annat" för att travestera en annan känd profil som också brottades med Gud. Och vann!

Jag tycker inte att filmen poängterar en tydlig ateism, snarare en besviken agnosticism eller kanske en försiktig kristen tro med trostvivel och brottningskamp. Slutligen; går skapelse- och evolutionsperspektiven att förena frågar man sig? Ja, enligt moderna författare som Francis S Collins som Libris publicerat. Och filmen verkar gå i den riktningen också. Intressant hur hustrun finner tröst i tron, maken i vetenskapen men ändå finns en djup gemenskap dem emellan och även i relation till prästen (Darwin utlovades "en kristen begravning i Westminster Abbey"). Och kyrkan står där mitt i byn. Inte bara som ett sammanhållande kitt i samhället, elller? Pekar den inte också på något mer eller högre?

I slutändan tycker jag tycker nog att "Creation" öppnar för en försonande ton i relation till mysteriet Gud. En Gud som är större än "små" kristna tolkningar av dogmerna. Men en Gud som också är större än evolutionen - så pass att denne Gud kan ha satt igång den och använt sig av den i skapelseprocessen... En mellanväg månne?

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se