Hem

Vänner på nätet


Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Söksida

Sök


Dumma mej

Despicable Me, USA 2010, Regi: Pierre Coffin (Universal)

Smarta data-animationer

"Dumma mej" är en av senare års smarta, dataanimerade barnproduktioner. Inte alltid så estetiskt tilltalande som forna tiders Disney-hantverk för hand men i gengäld full av moderna, tuffa och många välfunna detaltjer.

En rätt knäpp historia om utomjordingar och rymdvarelser som tar sig mänsklig gestalt. Men i grund och botten är det klassiskt, konventionellt berättande om far-och-son-relationen, försoning och möjligheter till adoption och vuxna förebilder. Ja, något slags "pappa" är jätteviktigt att ha för alla barn! För en gångs skull kan jag stämma in i det politiskt korrekta drevet och blir faktiskt lite rörd trots att filmen är gjort med datorteknik och befolkad av knasiga figurer (varav några inte är så där omedelbart intagande...).

Filmbolaget Universal ger sig in i tävlingen om bra datoranimerade filmer för unga - med lyckat resultat! Man befinner sig som sagt långt från Disneys tjusiga produktioner men här bultar ändå ett stort hjärta i kombination med en god portion fantasi, lite crazy inslag och det obligatoriskt lyckliga slutet. Inte så dumt alls faktiskt!

I originalversionen hör vi bl a Steve Carell. Det är alltid roligt med DVD-formatet där man som vuxen kan välja mellan olika dubbningar för att få höra kända skådespelares originalröster fara ut i roliga infall. Men barnen nöjer sig helst med den svenska versionen. Gott så!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se