Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Fantasia / Fantasia 2000

USA 1940 / 2000, Regi: Ben Sharpsteen / James Algar (Disney)

Vackert, rogivande  

Lagom till julen 2010 släpps två efterlängtade nyreleaser från Disneys klassikerhylla. Filmerna består av kortare sekvenser ackompanjerade av klassisk musik, i 2000-versionen presenterade av kända ansikten.

De mycket konstnärliga "Fantasia"-filmerna har både supporters och belackare. Det jag i alla fall kan konstatera är att de inte lämpar sig särskilt för små barn. Dels innehåller de skrämmande inslag och dels är de komplicerat utförda eftersom de inte följer en rätlinjig story. Men för äldre barn och vuxna är detta två riktiga pärlor, tyvärr ganska okända och bortglömda för flertalet vilket återutgivningen kan råda bot på.

Disney testade med den första filmen gränserna för vad studion kunde klara - och vad publiken kunde acceptera. Vi är här nästan så långt ifrån Piff och Puff eller Långbens husvagnssemester vi kan komma. Walt Disney visar att han är tydligt influerad av olika strömningar och -ismer inom kulturen, t ex expressionism och Freuds tankar om det undermedvetna. Särskilt minnesvärda är Musorgskij-avsnittet med en riktigt otäck personifikation av djävulen och Musse som trollkarlens lärling i den första filmen. "Uppföljaren" 60 år senare når inte upp till samma höga nivå men är ändå klart sevärd.

"Fantasia"-paketet är i sanning konst på hög nivå och  givna filmer i alla Disney-fans cineastiska bibliotek (men återigen; det är inga filmer man i hasten plockar fram som lättsamt tittande för de minsta). Otroligt kompetent och högklassigt underhållande - om än inte lättillgängligt.  

Carl-Johan R Freed 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se