Hem

Vänner på nätet


Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Söksida

Sök


Skönheten & Odjuret / Den Förtrollade Julen

Beauty and the Beast / The Enchanted Christmas, USA 1991 / 1997, Regi: Gary Trousdale & Kirk Wise / Andy Knight (Disney)

Kärlek och vänskap över mänskliga gränser  

Första "Skönheten..."-filmen är inget annat än en modern Disney-klassiker som var en av filmerna som på allvar upprättade bolagets skamfilade rykte efter ett minst sagt mediokert 1980-tal med direct-to-video-produktioner och TV-serier. Historien är lika enkel som klassisk och baseras på en fransk saga men denna gång i tecknad filmversion. Sensmoralen: det ständigt aktuella temat att se sin nästas insida och aldrig döma på grundval av yttre företräden. Välförtjänt den första animerade långfilmen som vunnit en Oscar för bästa film!

Uppföljare till stora framgångar är sällan något att hänga i julgranen. Detta till trots har Disney-folket ibland lyckats få till ganska sevärda "tvåor". En OK uppföljare har också släppts. Den har jag skrivit om på annan plats här, men eftersom båda filmerna nyreleasats 2010 tar vi en "vända till"... I den andra filmen ser vi återigen Belle som är fast hos odjuret på slottet. Hon vill fira en högtid i kärlekens och godhetens tecken. Så icke husets herre; han vill helst glömma julen eftersom dess budskap påminner honom om smärtan över vad han lämnat bakom sig. "Den förtrollade julen" håller inte lika hög standard på animation, sånger och intrig som ettan. Ändå är den förvånansvärt underhållande - och full av julstämning. Mot slutet kommer jag dessutom på mig själv med att tycka att odjuret påminner om vissa nutida svenska rektorer som vill förbjuda somliga aspekter av det traditionella julfirandet...

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se