Hem

Vänner på nätet


Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Söksida

Sök


Facing the Giants

USA 2006, Regi: Alex Kendrick (Sony)

Idrotten som metafor för livets strider

Trosbaserat kristet drama, producerat av amerikanska baptister. Filmen följer en klassisk formula: Ett American football-team ska ta sig upp till toppen. Men ska de lyckas? Som vanligt blir idrotten en bild för kamperna i det stora, verkliga livet. Och innan gryningsljuset är det som bekant alltid mörkast! "Giganterna" står både för ett lag och är en sammelbeteckning för allt som vill få oss rädda och misslyckas.

Rätt präktigt och traditionellt med en given utgång. Men funkar ok för killar och tjejer i tonåren skulle jag tro, kanske i konfa- eller skolundervisningen. Dock reagerar jag på en väl konservativ syn på män och kvinnor: de förra vill vinna matchen - de senare få barn. Och ibland tenderar filmen att kännas alltför predikande. Men hyggliga idrottsscener och inte helt oävna (amatör?)-skådisar gör den lagom underhållande och med ett oförargligt budskap.

"Facing the Giants" får ses som ännu ett hyfsat försök till kristen film - inte dåligt men förnyar heller inte genren. Mer profana "Remember the Titans" är klart bättre, men denna duger gott ändå och är bättre än mycket annat på DVD-hyllorna. Tror inte heller att den ska vara så svår att hitta.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se