Hem

Vänner på nätet


Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Söksida

Sök


Up in the Air

USA 2009, Regi: Jason Reitman (Paramount)

Förträfflig satir i luften

Av regissören till "Juno" (som jag skrivit om och hyllat i t ex Dagen tidigare). Också denna gång en nästan suverän film! George Clooney har aldrig varit bättre i sin balanserade tolkning. Alla roller är perfekt tillsatta. I filmen, som bygger på en bokförlaga, följer vi en man som flyger kors och tvärs runt Amerika för att med sluga metoder avskeda folk. Tills den dag cheferna kommer till insikten om att även hans jobb går att rationalisera med hjälp av den nya tekniken...

Oj, vad många trådar som finns invävda här. Om ensamhet, vår tids rädsla för att bilda familj och oviljan att binda sig. Men också den djupa längtan efter nära relationer och hoppet som står till att en yngre generation bättrar sig. Här riktas också kritik mot ytlighet och materialism - samtidigt som det konstateras att vi ju vill ha våra fria val och den moderna känslan av frihet kvar. Rollfigurernas ständiga flygande och hotellboende är metaforer för detta.

"Up in the Air" undviker klyschor och fallgroparna. Den håller intresset vid liv hela tiden med hjälp av ett fascinerande - inte minst är det ett välskrivet manus som håller tittaren i sitt grepp. Detta är en subtil satir som knappast producerar gapflabb utan snarare stämmer till eftertanke. Jason Reitman har gjort flera superba filmer och denna är inget undantag utan riktigt, riktigt bra!

Carl-Johan R Freed 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se