Revolutionary Road

USA/Storbr 2008, Regi: Sam Mendes (Paramount)

"Scener ur ett äktenskap" för 2000-talet

Baserad på Richard Yates bok från 60-talet men problematiken är tidlös: Två vackra, på ytan lyckade, medelklass-människor inser att fasaden inte är allt. Relationen rämnar på insidan...

Leonardo DiCaprio och Kate Winslet förenas på vita duken ännu en gång. Men här är man långt borta från det sjunkande Titanic; i "Revolutionary Road" är det ett äktenskap som går i sank. Man önskar att en filmdukens Alf B Svensson skulle träda in för att hjälpa dem, men paret är helt utelämnat åt sig själva och isolerade i sin tvåsamma ensamhet.

Mycket duktiga skådespelare i ett väldigt starkt - om än mörkt - drama om kampen för överlevnad i ett förhållande. Inget direkt upplyftande men klargörande när den borgerliga kärnfamiljsdrömmen ("Vi två mot världen!")  blir upphöjd till avgud, utan vare sig stabil grund eller kontaktyta utåt mot omvärlden, och därför rasar under sin egen tyngd. Grymt.