Ett Rop På Frihet

Cry Freedom, Storbritannien 1987 (Universal)

Tidsdokument från Sydafrika

Här ser vi en ung Denzel Washington som aktivisten Steve Biko i apartheid-regimens Sydafrika. Filmen gjordes på 1980-talet när apartheid-kampen var högst levande. Men märkligt nog känns den förvånansvärt fräsch än idag och dessvärre fortfarande aktuell i 2000-talets Afrika - men kanske än mer i länder som t ex Mugabes Zimbabwe. "Ett rop på frihet" fungerar också som ett slag titt i historiens backspegel: Vad hände, vad har vi lärt oss och var står vi idag?

Den är ganska lång, men intressant och välgjord. Kan med fördel ses parallellt med "Farväl Bafana" (som jag skrivit om här tidigare) för att jämföra med Nelson Mandelas vandring mot sitt folks befrielse. Det enda jag saknar är Peter Gabriels sköna kampsång "Biko".