Hem

Vänner på nätet


Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Söksida

Sök


Not Easily Broken

USA 2009, Regi: Bill Duke (Sony)

Den tretvinnade tråden

Ännu en kristen film som funnit sin väg ut i de profana DVD-butikerna, med ett manus av pingstbiskopen T D Jakes. Dave och Clarice ställs efter många års äktenskap på svåra prov. Ska deras löften hålla inför framtiden och alla svårigheter de får gå genom?

En enkel historia, berättad rakt på. Inga krusiduller! Föredömligt lågmält och nertonat. Inte så "preachy" som det brukar vara i dylika filmer då ordet "Gud" nästan likt Tourettes syndrom tvingas in i var och varannan mening, utan hamnar här precis på rätt ställen. Välmenande och rörande när färgade män öppnar sig för varandra. Det råder ett fint samspel mellan aktörerna och budskapet blir sällan för övertydligt.

Men ett par invändningar har jag dock. Kanske riskerar man någon gång att för mycket betona problemen, som om man vill visa att kristna inte heller har det så enkelt alla gånger. Och även om de svarta är i majoritet (vilket nog är en rättvisande bild av det segregerade USA) så skulle det vara roligt med en större etnisk mix. Och jag är inte 100% bekväm med den något förenklande komplementära synen på hur män och kvinnor ska vara.

Men ändå: inom kategorin kristna relationsfilmer för vuxen publik är filmen faktiskt rätt lyckad, även rent filmtekniskt. Kan sättas i händerna på grannarna om det behövs! För visst kan vi lätt förenas i insikten att vi alla verkligen behöver arbeta på våra relationer (gärna också med Guds hjälp). Detta jobb är inget lättköpt eller som avhjälps med en quick fix i form av en snabbt avklarad bön. Vi måste visa att vi vill arbeta och då är Herrens Ande med. Filmtiteln pekar på den tretvinnade tråden från Predikaren 4:12 och är en återkommande symbol i filmen.

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se