Hem

Vänner på nätet


Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Söksida

Sök


The Visitor

USA 2007, Regi: Tom McCarthy (SF)

Oanad glöd

Regissören, som även gjorde finstämda "The Station Agent" om en dvärg som tågstationsvakt, har här gjort en film i liknande stil. Walter är ekonomiprofessor i Connecticut - änkling och utan ett riktigt innehållsrikt liv. När han en dag kommer till sin övernattningslägenhet möter han ett flyktingpar som tagit sig in där. Snart blir de goda vänner och han dras in i deras livsöden och kamp för illegala flyktingars rättigheter till human behandling...

Tempot är långsamt men fördenskull inte långtråkigt! Det finns mycket att säga om den politiska och etiska sakfrågan. Själv tillhör jag inte dem som lättvindigt säger att människor kan flytta fram och tillbaka över nationsgränserna under alla omständigheter. Barmhärtighet är inte alltid lika med ordet "Ja!" eller en snällhet som inte sällan leder till en utvecklad offermentalitet. Men i filmen ligger faktiskt fokus på ekonomiprofessorns förvandling; hur hans uppblåsta och egentligen intetsägande tomma liv omkullkastas när han får möta verkliga problem. Han får lära sig empati och vad det innebär att bli engagerad på djupet och  känna känslor igen efter hustruns död.

Richard Jenkins är fantastisk som den återhållsamme professorn men som efter ett tag visar oanad glöd. Parallellen till hur många svenskar helt plötsligt blir levande igen i mötet med något större än de själva är slående. Må det sedan vara ett oväntat Gudsmöte eller ett solidaritetsengagemang för tredje världen eller som flyktingguide här hemma. En lågmäld historia i det lilla formatet men som definitivt ger rik belöning för den som hittar denna lilla guldklimp!

Carl-Johan R Freed 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se