Motstånd

Defiance, USA 2008, Regi: Edward Zwick (Paramount)

Kraften i att vara enade

Vi får följa judiska partisaner i de ryska skogarna under andra världskriget. Några bröder bildar en motståndsrörelse och lever sitt liv i skogen men det blir splittring i lägret och man skingras åt. Hur ska man överleva? Verklighetsbaserat och därför inspelat i Litauen, vilket ger en autentisk känsla. Konstigt nog känns det också helt ok med växlingen mellan engelska och ryska språket. Men det kan också bero på bra aktörer som bl a judiske Liev Schreiber och Jamie Bell (som regisserat Allt är upplyst respektive spelat huvudrollen i Billy Elliot - båda har jag skrivit om tidigare). Också Daniel "James Bond" Craig visar att han vågar göra något annat här.

En judisk ton i musiken gestaltar såväl tron som det hårda livet som förföljd. Här finns några känslomässigt starka scener, bl a en där den gruppens rabbi ber en bön om att slippa oket att vara det utvalda folket. Han säger att de har betalt för allt redan, man har vänt på varje sten. "Låt utkorelsen gå vidare till några andra!", ropar han ut.

Regissör Zwick har ofta gjort ett flertal skenbart enkla amerikanska hjälte- och krigshistorier. I själva verket är han duktig på att inte bara berätta det klassiskt givna och enkla, utan också problematisera - fastän filmen kan tyckas vara en action- eller spänningsfilm. Två sådana exempel är Glory och Blood Diamond, den senare som jag skrivit gott om i bl a Dagen tidigare. "Motstånd" är inget undantag. Det är stundtals gripande, och man förflyttas till platserna för de kalla vintrarna och beundrar uthålligheten. Jag sitter och undrar om man själv skulle klara det? Filmiskt sett är det enkelt utfört, betoningen ligger inte på stunts och action, och någon gång kan det kännas lite småtungt och grått men - som sagt - det är realistiskt och väl utfört!