Hem

Vänner på nätet


Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Söksida

Sök


Gladiator

USA 2000, Regi: Ridley Scott (Universal)

Lärdomar från romartiden

"Gladiator" är ett blodigt men välgjort actiondrama om politisk maktkamp, personlig revansch och enviger på arenorna i det gamla romarriket. Det är stundtals otäckt att beskåda bataljerna (filmen är verkligen inte avsedd för barn). Men historien är hela tiden så spännande att det är svårt att inte ryckas med.

För den historieintresserade är det fascinerande att se hur romarriket vittrar sönder och förruttnar inifrån på grund av stridigheter och korrupt politik. Naturligtvis är det också intressant för en kristen att få en möjlig bild presenterad av hur de onda kejsarna härskade och de makter de första generationernas kristna hade att kämpa emot. Många Paulus-ord som anspelar just på t ex gladiatorernas strid mot lejon och andra djur och kampen för sina liv på arenorna får genom filmen en helt annan relief. Dock bör man nog ta den historiska korrektheten med en nypa salt.

Sammantaget kan man säga att vi levereras högklassig underhållning samt en skissartad historielektion från den tidiga kyrkans tid. Kanske kan vi lära oss ett och annat av detta, ja förutom då att njuta av en spännande historia, som dessutom är mycket välgjord - det gamla Rom med omnejd är fantastiskt förevisat!. Och så har vi välkända skådespelare i olika roller; speciellt kanske Russell Crowe i huvudrollen som gladiatorn Maximus!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se