Hem

Vänner på nätet


Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Söksida

Sök


De tio budorden '97

Commandments, USA 1997, Regi: Daniel Taplitz (väntar på DVD-släpp)

Bitande svart ironi

I original heter den bara "Commandments". Detta är ett svart film, ja för att inte säga en ironisk och mörk dramakomedi om en man som kämpar med sitt liv och tillvaro. Underliggande finns det välkända teodicéproblemet, dvs hur Gud kan vara god och allsmäktig när världen ser ut som den gör. Mannen ifråga bestämmer sig för att försöka, medvetet och systematiskt, bryta alla tio Guds bud. Detta bör ses som ett slags protest eller hämndaktion mot Gud själv som konstruerat en så svår och hopplös värld att leva i. Men detta företag visar sig vara lättare sagt än gjort...

Det vi har här är en ganska kul film på ytan men som samtidigt, underliggande, ruvar på djupt liggande frågor om våra liv och deras värde. Bakom en modern, rätt svart satir gömmer sig allvarliga frågeställningar - och en egentligen ganska klassisk, kristen andemening.

Flera av de varianter jag skrivit om här är helt olika sins emellan men med en röd tråd gemensamt - en Gud som uppenbarat sig själv. Denna gång handlar det inte om Kristus utan det sker via gamla förbundets budord genom diverserande och intressanta vinklar. Se gärna klassikern först och jämför sedan med de två uppdaterade versionerna som söker överbrygga tidsglappet och översätta innebörden i dekalogen in i nutid!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se