Hem

Vänner på nätet


Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Söksida

Sök


Goodbye Lenin!

Tyskland 2003, Regi: Wolfgang Becker (Sandrews)

Öststatskaos - och humor!

Denna utmärkta dramakomedi utspelar sig i Östtyskland under tiden för murens fall. Mamman i en familj är naivt partitrogen men får en hjärtattack mitt under sitt engagemang. Efter en lång tid i koma vaknar hon upp ovetandes om öststatskommunismens sammanbrott. Den unge sonen inser att mamman riskerar att utsättas för alltför starka påfrestningar om hon hastigt får reda på händelserna i omvärlden. Han beslutar sig för att skydda henne från intryck och iscensätter en värld som ska föreställa Östtyskland under 1970- och 80-talen...

"Goodbye Lenin!" är på sina ställen fruktansvärt rolig; sonens finurliga knep att skapa en skenvärld och vrida tillbaka klockan till "idealtiden" under Honeckers glansdagar, är fenomenalt roande. Samtidigt är det en tragisk historia om hur långt vi människor kan gå för att skydda våra nära och kära. Den ställer också frågan var gränsen går mellan sanning och lögn och om det någon gång faktiskt är rätt att undanhålla hela den bistra verkligheten.

Dessutom är det en allvarlig berättelse om politisk blåögdhet, om totalitära regimers anspråk på människors liv. Men den frågar sig också om den västerländska livsstilen och vår kommersiella frihet alltid är ett bättre alternativ.

En smart, underhållande film - tro det eller ej: på tyska! - som manar till eftertanke!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se