Hem

Vänner på nätet


Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Söksida

Sök


Tsotsi

Storbr/Sydafrika 2005, Regi: Gavin Hood (Scanbox)

E-M-P-A-T-I

Det finns många intressanta moderna men ganska mörka filmer som tar upp problem andra världsdelar än vår. De kan vara viktiga påminnelser om vikten av att lära sig visa och ta emot barmhärtighet och empati. Men också om vad som händer när föräldrar och samhället brister i detta gentetmot det uppväxande släktet och vad avsaknaden av kärlek och medkänsla gör med kommande generationer.

Ett sånt exempel är Oscarsvinnaren för bästa utländska film 2005 - "Tsotsi", ett drama som utspelar sig i Sydafrikas kåkstäder. AIDS-problematiken - med splittrade familjer och övergivna barn - står som bakgrundsfond. Vi möter Tsotsi, en ung "gangster", som vid ett misslyckat rånöverfall får en liten baby på halsen. Plötsligt får han möta ett hjälplöst barn, lika hjälplöst som han själv en gång var. Barmhärtigheten vaknar inom honom och han börjar ta hand om bebisen...

Filmen har en tuff jargong och varning utfärdas för en del råa och våldsamma scener. Men den är väldigt snyggt fotograferad, det sydafrikanska soundtracket är helt rätt i sammanhanget och aktörerna spelar övertygande. Det är också en rörande och ömsint skildring av människor av kött och blod - mitt i all brutalitet och utsatthet.
Trots de grymma ramarna är "Tsotsi" ytterst sett en film om barmhärtighet och medkänsla. Den som inte själv visats kärlek får möta kärlek - genom ett spädbarns ögon. Den som själv är utan familj får för en kort tid uppleva vad det kan innebära att ha en familj. Tsotsi blir uppslukad av att se till det övergivna barnet och han lär sig till sist att ge barmhärtighet vidare.

En insiktsfull film om hur fattigdom, ensamhet och sjukdomar slår mot de redan svaga - faktiskt inte bara i Afrika utan i alla länder!

Ingela & Carl-Johan Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se