Hem

Vänner på nätet


Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Söksida

Sök


Shooting Dogs

Storbr/Fr 2005, Regi: Michael Caton-Jones (Sandrew)

Varför bry sig?

Rwanda, 1994. Den åldrade prästen Christopher och den unge läraren Joe, båda från Storbritannien, skyddar ett tusental tutsier på sin skola i Kigali. De ställs inför valet att antingen stanna kvar med sina elever och möta ödet eller fly till tryggheten i hemlandet...

En oerhört gripande film; kanske p g a sin dokumentära stil i ännu högre grad än "Hotel Rwanda" (som också den var utmärkt). Det är vansinnigt upprörande att se FN finnas på plats men endast för att observera - inte styra landet i någon riktning. Samtidigt slaktas nyfödda barn med machete-knivar och stamlojaliteter kan vända de närmaste av vänner mot varandra och t o m döda forna anförvanter.

Parallellerna till judeutrotningen och omvärldens flathet, är slående. Det som är så speciellt med detta drama är att en hel del av produktionsteamet själva är överlevande efter folkmordet, vilket ger en helt annan dimension och tyngd åt skildringen. Speciellt starkt blir det när John Hurts katolske präst visar sig vara en sann Kristi efterföljare - sällan ser vi kyrkans män porträtteras i uppoffrande Bonhoeffer-anda. En "måste-se-film"!

Carl-Johan & Ingela Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se