Hem

Vänner på nätet


SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Söksida

Sök


Om en pojke

About a Boy, Storbr/USA 2002, Regi: Paul & Chris Weitz

Att bli en vuxen man

Detta är den tredje filmatiseringen av en Nick Hornby-bok. Hugh Grant spelar den oberoende, egocentriske killen som får en chock när han får en ung grabb på halsen. En pojke som helt uppenbart har svårt med kompisar och saknar en manlig förebild i familjen...

Denna dramakomedi är inte allt genom lysande, trots att Grant är bättre än på länge och de övriga aktörerna mycket duktiga. Men den är tillräckligt rolig och intressant för att ses - speciellt i en era av s k "kidults", dvs "kids" + "adults" = den nya generationen unga män som bara vill spela dataspel och slippa från ansvar. Den säger något viktigt om behovet av just ansvarstagande, att det inte är fult att bli och vara vuxen - de unga behöver verkligen de äldre som ska vara just vuxna, inte förstorade barn. Ett och annat frågetecken reser sig alltså när man möter dagens unga brittiska familjer med röriga och komplicerade familjeförhållanden och diverserande familjebildningar. Men trots en beklämmande verklighet finns det också många hjärtevärmande ögonblick om manlig vänskap och om oss människor som sociala varelser.

"Om en pojke" innehåller många träffande och rörande scener om behovet bland barn att ha vuxna som bryr sig på allvar, men också om hur vuxna kan lära sig något om livet av barnen!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se