Hem

Vänner på nätet


Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Söksida

Sök


Left Behind I & II

USA 2000, 2002, Regi Vic Sarin resp. Bill Corcoran (Nordisk film)

I den yttersta tiden

"Left Behind" är en omtalad film från senare år, som utger sig för att vara kristen. Det har dessutom börjat produceras uppföljare. Handlingen utspelar sig i den yttersta tiden - profetior uppfylls, Jesu återkomst är nära och via en frikyrka och en kristen medelklassfamilj i USA får vi följa händelseutvecklingen. Filmen bygger på best-sellern med samma namn, den första i en lång rad böcker översatta till svenska. Liksom i boken är tanken om uppryckelsen av de troende före Jesu andra ankomst central för hela skeendet (Left behind = lämnad kvar!).

"Left Behind" har i det närmaste annonserats som det nya hoppet för begreppet "kristen film". Vi är mycket tveksamma till detta. För det första är teologin omtvistad. Handlingen är omöjlig om man inte köper de grundläggande förutsättningarna, dvs tolkningen av bibelorden. Inte nog med att historien är spekulativ, den är (faktiskt!) väldigt lite centrerad kring Gud och Jesus. Det onda och allehanda sammansvärjningar och konspirationer ställs i centrum istället.

Man kan också fundera kring filmens användningsområde. Bitvis är den skrämmande, och som sagt, bibelteologin är minst sagt diskutabel. Ej att rekommendera i evangelisationen således! Knappast heller i ungdomsgruppen. Men kanske kan den fungera som del i ett samtal kring Uppenbarelseboken och de eskatologiska frågorna, speciellt för de som redan läst böckerna. Och förhoppningsvis också i syfte att presentera en mer nyanserad bild och inte låta filmen framstå som kalla fakta, givna och oomtvistade!

Slutligen måste vi konstatera att som film betraktad är den ganska dåligt gjord. Den som väntar sig många häftiga effekter blir besviken - de få som finns är rätt taffliga. För det mesta är det inte heller särskilt spännande, bara pratigt. Möjligen kan "Left Behind" användas som ett slags samtalsunderlag i ett vidare sammanhang, men nog är det en i kristna kretsar rejält överreklamerad film. Det fungerar inte att t ex annonsera filmen och tro att folk ska förstå vad som visas eller bli avgjorda kristna!

Om man t ex jämför "Left Behind" med "To End All Wars" ser man att film på kristen grund kan göras utifrån olika genrer. Ramhandling, huvudbudskap etc kan vara mycket olika. Dessutom kan syftet och det åstadkomna resultatet också variera mycket. I det här fallet blir det mycket svårt att rekommendera "Left behind". En filmisk besvikelse som kan få publiken att hoppa i galen teologisk tunna!

Liknande kritik faller också uppföljaren, Left Behind II: Tribulation Force, under (del III har vi inte ens orkat se och några fler uppföljare tänker vi inte hålla reda på...). Om möjligt är denna ännu sämre. Samma dåliga och meningslösa teologi men fortfarande lika taskigt gjort; specialeffekterna (om de kan kallas det) är skrattretande, skådespeleriet menlöst, historien pratig och tråkig. Riktigt patetiskt blir det i "Bakom filmen"-materialet på DVD:n. En så aktad kristen musikartist som Bob Carlisle och andra försöker spela Hollywood-stjärnor men med kristna manér och annonserar filmen som något vrålhäftigt, och då inte minst de löjliga försöken till actionscener. Två förmildrande omständigheter: Troligen har man hyfsat goda motiv med att producera eländet; produktionsfolket verkar ändå hyggligt ärliga och uppriktiga - de tror faktiskt på dravlet. Dessutom märks det att de så innerligt önskar nå ut med evangeliet, vilket ju är bra. Frågan är bara hur detta ska ske med en både innehållsmässigt och konstnärligt så usel produkt?! Ja, just det - ytterligare en förmildrande omständighet hade vi utlovat: Gud och Jesus framträder något mer i denna uppföljare; det bes t ex vid några tillfällen. Ett framsteg!

Men ändå är det svårt att begripa hur kristna kan satsa sina surt förvärvade missionspengar på sådan här skräp?! Och dessutom envisas med ännu fler uppföljare än de ovan nämnda... Och är det inte så att en pensionerad Afrika-missionär i 90-årsåldern, utan något som helst hum om begrepp som "kontextualisering" och "relevans", skulle kunna nå ut effektivare med evangeliet till dagens ungdom än detta mischmasch som man - tro det eller ej - finner på action- eller thrillerhyllan i DVD-butiken! Suck...

Carl-Johan & Ingela Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se