To End All Wars

USA 2001, Regi: David L. Cunningham (Nordisk film)

Kristen antikrigsfilm

Det här är ett krigsdrama, eller rättare sagt ett antikrigsdrama, som omtalats en hel del i kristen press - främst av två orsaker. För det första, filmen utspelar sig under andra världskriget då amerikanska soldater tas till fånga i Asien och tvingas bygga en järnväg åt japanerna. Vi får följa krigsfångarnas kamp i lägret - en kamp som inte bara inbegriper fysisk överlevnad, utan också förlåtelsens möjlighet, ja, försoningens NÖDVÄNDIGHET! Utan att kännas påklistrat refereras ofta till Jesu ord. Sällan ser man på film en så tydlig kristen tankegång - utan att den för den skull predikas på ett övertydligt och mästrande sätt. Särskilt andra halvan av filmen, då fångar och kommendanter måste ta ställning till den komplicerade situationen, är djupt gripande. Men så bygger den också på självbiografiska, verkliga händelser.

För det andra, filmens regissör är son till UMU:s grundare, Loren Cunningham. Han har här fått tillfälle att göra en "Hollywoodfilm" med stor budget och dito stjärnor utan att behöva kompromissa med sitt budskap. Jätteroligt att kristna vågar ge sig in på den profana marknaden och s a s verka inifrån med ett kristet patos.

"To End All Wars" är ingen fullkomlig film; lite långsam och filosofiskt svävande ibland, andra gånger ganska oborstad och rå (för realismens skull? för att inte bli anklagad för inskränkt kristendom?). Men ändå är det mycket glädjande att se att kombinationen Hollywood - film med kristet budskap, fungerar. Och dessutom når ut till videohyllorna. Lovvärt. Mer sådant, tack!