Little Miss Sunshine

USA 2006, Regi: Jonathan Dayton & Valerie Faris (SF)

Härliga knäppgökar

En ganska provocerande men också rolig och hjärtevärmande indie-snackis! Denna udda dramakomedi utdelar kängor till modeindustrin och vår tids skönhetshysteri. Men den får oss också att fundera på våra idealbilder kring hur en familj ska se ut (utan att för den skull bryta ner alla normer till grunden, vilket är en liten bedrift i sig att skildra i dessa tider...).

I Little Miss Sunshine möter oss en högst okonventionell uppsättning familjemedlemmar som sluter upp kring den unga dottern på en resa till en skönhetstävling för barn (!). Allt går dock inte på räls...

Ja, detta är ett slags hipp roadmovie som är svår att motstå - och den har fått många efterföljare och "rip-offs" (Jämför t ex med Juno). Detta trots att den befolkas av minst sagt underliga och knäppa karaktärer - eller kanske just därför?