The Departed

USA/Hong Kong 2006, Regi: Martin Scorsese (Warner)

Evangelium enligt Scorsese - ännu en gång

Jag tvekade ett tag om jag skulle kunna rekommendera denna bitvis synnerligen råa och brutala actionthriller i modern amerikansk maffiamiljö. Mycket dubbelspel bland poliser och gangstrar i Boston och ett slags kylig, hopplös ton. Men trots våld, svek och lögner lyser Scorseses existentiella funderingar - och t o m patos - igenom ibland.

Som vanligt, kanske jag skulle tillägga... I unga ville han nämligen bli katolsk präst. Livets mening och stora frågor som skuld, förlåtelse och kyrkans roll löper likt en röd tråd genom de flesta av hans alster: Taxi Driver, Kristi sista frestelse, Cape Fear osv. Och mycket riktigt: så också i The Departed - trots en nihilistisk sensmoral kan tyckas och en känsla av meningslöshet.

Ändå kommer jag inte ifrån panoramavyn över kyrkans torn i filmens inledning. Och i slutsekvensen stannar kameran ännu en gång vid just kyrkan och är det inte en duva som sänker sig ner där någonstans? Två händelser som ser ut som en tanke; människors förehavanden och brott kommer och går men över allt finns kyrkan, tron och Gud som består genom allt...